Μήπως είναι ώρα να «κατεβάσετε τον διακόπτη»;
1/10/2012 Επιχειρηματικότητα  

Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Κοντάκης

Συγχαρητήρια! Ξεκινήσατε τη δική σας εταιρεία και διακατέχεστε από το πάθος της δημιουργίας και του ανήσυχου πνεύματος που σας τροφοδοτεί δίνοντάς σας την ενέργεια για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της επιχειρηματικότητας. Όλη αυτή η ορμή είναι σίγουρα απαραίτητη για να πετύχει κάποιος που ξεκινάει να υλοποιεί μια ιδέα του από το μηδέν, αλλά πρέπει να ξέρει πότε αξίζει να κάνει "all in" και πότε "fold" τα χαρτιά του.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα αναφέρουμε μερικές ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνει ο (νέος) επιχειρηματίας στον εαυτό του για το αν και πότε θα πρέπει να «σκοτώσει το παιδί του».

Αφού η ιδέα μου είναι τόσο καλή γιατί δεν έχει στεφθεί ακόμη με επιτυχία;

Αυτή ίσως είναι η δυσκολότερη ερώτηση προς απάντηση γιατί «χτυπάει κατευθείαν στο ψαχνό». Μήπως τελικά η ιδέα δεν είναι τόσο τρομερή όσο νομίζατε; Υπάρχει η στιγμή που θα πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση της ιδέας καθώς και ένας πιο προσεχτικός έλεγχος από τα σημάδια γύρω σας. Έχει δείξει ενδιαφέρον κάποιος από το κοντινό περιβάλλον είτε βοηθώντας οικονομικά ή αγοράζοντας το προϊόν/υπηρεσία σας; Πόσους πελάτες έχετε και τι κέρδος έχετε βγάλει από αυτούς; Αν δεν υπάρχει άμεσα κέρδος, οι προοπτικές δείχνουν ότι αυτό αναμένεται τουλάχιστον από μια χρονική περίοδο κι έπειτα; Έχετε κάνει έστω break-even μετά την τριετία; Έχετε καταφέρει να συντηρείστε οικονομικά τουλάχιστον μέσα σε αυτή την τριετία;

Μην το βάζετε κάτω εύκολα. Έχετε φροντίσει όμως να είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να πείτε «τέλος;

Όπως είπαμε και προηγουμένως η αρχή διακατέχεται από αισιοδοξία και πολλή ενέργεια αλλά κάποια στιγμή έρχονται και οι δυσκολίες και εκεί είναι που οι περισσότεροι θα τα παρατήσουν. Αυτή η φάση είναι δεδομένη και αυτή που θα κάνει τους νικητές. Οπότε μην τα παρατήσετε πριν το παλέψετε. Ωστόσο μερικές φορές πρέπει. Πότε όμως; Απλά καθορίστε από την αρχή τις προϋποθέσεις. Συγκεντρώστε τις πληροφορίες, τα δεδομένα ή τις καταστάσεις ορόσημα κάτω από τις οποίες πιστεύετε ότι θα βρίσκεστε σε αδιέξοδο, γράψτε τες και μείνετε πιστοί σε αυτές.

Είστε προετοιμασμένοι να «πεθάνετε» για την επιχείρησή σας;

Η επιχειρηματικότητα είναι αναμφισβήτητα μια εμπειρία ζωής που προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Το τίμημα γι αυτά όμως είναι εξίσου μεγάλο γιατί οι θυσίες που απαιτούνται είναι σημαντικές. Η ελπίδα μπορεί να πεθαίνει τελευταία αλλά αυτά που έχετε καταφέρει να κερδίσετε αξίζουν όλο αυτόν τον κόπο, τις θυσίες και την αναμονή; Οι οικογενειακές σχέσεις και ο κοινωνικός μας κύκλος είναι αναπόσπαστες πτυχές της ζωής μας και αναγκαστικά επηρεάζονται. Επίσης, το κόστος γι αυτό το project, οι χαμένες ευκαιρίες ή εναλλακτικές πρέπει να εξεταστούν εξίσου σοβαρά. Αν η «σούμα» δείχνει ότι όλες αυτές οι θυσίες δεν έχουν αποδώσει τότε ίσως πρέπει να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας.

Λαμβάνετε χαρά από αυτό που κάνετε;

Αυτή η ερώτηση μπορεί κάλλιστα να τεθεί και στην αρχή. Η επιχείρηση για τον κάτοχό της είναι κάτι παραπάνω από ένα βιοποριστικό μέσο. Είναι η ιδεολογία του και ο τρόπος που έχει επιλέξει να ζει. Η δουλειά του δεν τελειώνει στις 5 μ.μ., ο μισθός του εξασφαλίζεται μέρα με τη μέρα, δε θέλει να εξυπηρετεί τους στόχους άλλων και να καταπιέζει τις ιδέες του. Όταν πιστεύω σαν κι αυτά έχουν αρχίσει να αμφισβητούνται σοβαρά, τότε τα σημάδια της κούρασης είναι πέρα από εμφανή και έχουν αντίκτυπο στο αντικείμενο της εργασίας. Μήπως τελικά το πάθος σας έχει μετατραπεί σε αγγαρεία;

Έχετε σκεφτεί να αλλάξετε ρότα;

Δε χρειάζεται να παρατήσετε πάντα ολοκληρωτικά την ιδέα σας. Ενδέχεται η προσέγγιση στο προϊόν ή υπηρεσία σας να χρειάζεται επανεξέταση και ανάλυση από μια διαφορετική σκοπιά. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες εναλλακτικές μέχρι να βρείτε αυτή που τελικά είναι η προτιμότερη και εξυπηρετεί καλύτερα τους στόχους σας προτού αποφασίσετε να τερματίσετε τη δραστηριότητά σας.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που μάθατε κάτι καινούριο;

Οι επιχειρηματίες αναζητούν την γνώση όχι απλά λόγω της ανησυχίας του πνεύματός τους αλλά γιατί οφείλουν αν θέλουν να επιβιώσουν του ανταγωνισμού. Επομένως φροντίστε να εμπλουτίζετε συνεχώς τις γνώσεις σας. Είναι στο χέρι σας το που θα εστιάσετε αλλά η επιλογή αυτή πρέπει να γίνει προσεχτικά γιατί μπορεί μεν να υπάρχει μεγάλη ποικιλία από προσφερόμενη γνώση αλλά το που θα επικεντρωθείτε θα είναι καθοριστικό για την μετέπειτα επιτυχία σας. Αν δεν διατίθεστε να το κάνετε αυτό μάλλον η όρεξη σας έχει χαθεί.

Υποτιμάτε το networking και τη βοήθεια από τρίτους;

Καταστάσεις όπου φαίνεται ότι οι προσπάθειές μας έχουν φτάσει σε ένα τέλμα αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της άποψης ατόμων με σχετική γνώση. Εξετάστε αυστηρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε και αναζητείστε βοήθεια από έξω. Η εμπλοκή μας πολλές φορές μας αποτρέπει να δούμε αντικειμενικά τα πράγματα και μια ματιά από κάποιον που είναι εκτός μπορεί ρίξει ένα διαφορετικό φως στην ανάλυση της κατάστασης. Ένας φίλος, ένας μέντορας, η συμμετοχή σε συνέδρια, η παρακολούθηση έγκυρων πηγών πληροφόρησης, το διάβασμα, προσφέρουν την εμπειρία των ειδικών και κατά συνέπεια διάφορες οπτικές για περιπτώσεις οι οποίες μπορεί να προσιδιάζουν της δικιάς σας. Επιλέξτε τις πιο σχετικές, δείτε πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια παρόμοια λύση στην περίπτωσή σας και γενικότερα να είστε ανοιχτοί σε ότι έχουν να σας πουν ειδικοί.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ερωτήσεις τις οποίες πρέπει να θέσει στον εαυτό του ο νέος επιχειρηματίας και να τις αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια και σοβαρότητα προκειμένου να κάνει την απαραίτητη ενδοσκόπηση. Δεν είναι ντροπή να κάνετε "fold" τα χαρτιά σας από τη στιγμή που μπορεί να υπάρξει και άλλος γύρος.

Πηγή: www.epixeiro.gr